Over Villajoyosa

De plaats

Kleurrijke huisjes en chocola, dat is waar Villajoyosa bekend om staat. Klinkt als een kinderdroom maar toch is het waar. Het kleine stadje ligt midden tussen de grote steden Benidorm en Alicante in en is een geweldige bestemming voor een vakantie met kinderen. Zo heeft Villajoyosa een groot en rustig strand en zijn er geen grote discotheken in de stad.

Dit betekent echter niet dat Villajoyosa saai is, in tegendeel zelfs. In deze stad kun je namelijk coaststeeren, zeilen, jetskien, noem maar op. Maar ook op cultureel gebied is er veel te doen. Zo is er een 200 meter lange stadsmuur uit 1678, heeft de stad een bijzondere boulevard en ligt op een kleine 20 minuten rijden de historische stad Alicante, en wil je een keer goed uit gaan dan ligt ook Benidorm op steenworp afstand.

Dat deze 2 grote steden zo dichtbij liggen heeft nog een aantal andere voordelen. Zo kun je shoppen aan de gigantische promenade van Benidorm of Spaanse cultuur ontdekken in Allicante. Je kunt Villajoyosa dus ook als een soort uitstapje gebruiken naar veel grotere steden. Maar laten we het eerst maar eens hebben over de stad zelf.

Bezienswaardigheden in Villajoyosa

Die kleurrijke huisjes zien er wel leuk uit, maar waarom staan ze er eigenlijk? Nou, dat is om twee redenen. De belangrijkste is dat schepen zo vanuit ver weg al konden zien waar ze heen moesten. De andere is dat het een perfecte woonplaats was voor scheepslieden, omdat ze zo een oogje hadden op zee, de haven én de marktplaats. Tegenwoordig hebben de huisjes echter een ander doel, als toeristisch trekpleister.

Begin 17e eeuw speelde Villajoyosa een belangrijke rol in het verdedigen van de kustlijn van de provincie Alicante tegen Barbarijse zeerovers. Koning Felipe II heeft toen nieuwe stadsmuren en wachttorens laten bouwen. Deze zijn sterk beschadigd geraakt tijdens de oorlogen maar zijn sindsdien gerenoveerd.

Een van de 3 verdedigingstorens in Villajoyosa

Naast deze prachtige locaties in Villajoyosa zelf zijn er nog talloze prachtige plekken buiten de stad die zeker een bezoekje waard zijn. Hier is een top 3 van die plekken.

Parròquia Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol

Op een half uurtje rijden vanuit Villajoyosa staat het Parròquia Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol, een mooie kerk met een veels te lange naam. De kerk is vrij jong en wordt vooral herkend door de twee 50 meter hoge klokkentorens aan weerszijden van de voorkant. Binnen in de kerk zijn vooral de mooie gouden orgel en het grote altaar bijzonder.

Santuario Santa Magdalena

20 km landinwaarts vanuit Elche ligt het bijzondere Santuario Santa Magdalena, een religieus bouwwerk uit 1918 gebouwd in Valenciaans modernistische stijl. Het Santuario Santa Magdalena is ontworpen door een oud leerling van de bekende architect Gaudí en is erg gedetailleerd.

Castle of Biar

50 km landinwaarts vanuit Villajoyosa in het kleine stadje Biar ligt het grote Castle of Biar, een spectaculair middeleeuws kasteel dat in de hele stad te zien is. Het kasteel ligt namelijk bovenop een heuvel, wat vroeger strategisch was maar tegenwoordig voor een prachtig uitzicht zorgt, vooral bij zonsondergang.

Het perfecte strand van Villajoyosa

Ga je op vakantie om te relaxen aan het strand dan ben je in Villajoyosa op het juiste adres. In deze stad vind je namelijk een paar van de grootste stranden van de Costa Blanca met een breedte van tot wel 100 meter. Een goed voorbeeld van zo’n strand is het centrale Platja de Villajoyosa. Dit mag dan wel het hoofdstrand zijn, maar door de enorme breedte ervan zal je geen last hebben van je medetoeristen. Een ander voordeel van het Platja de Villajoyosa is dat alles dat je nodig kunt hebben hier aanwezig is. EHBO, douches, wc’s, ligstoelen, paraplu’s en ijskoffie, allemaal tot jou beschiking. Daarnaast kun je op het Platja de Villajoyosa diverse watersporten beoefenen zoals duiken en jetskiën en kun je een boot huren om de Spaanse kust te verkennen. Al met al zal je je op dit strand niet vervelen.

Overige stranden

Is zo’n groot stadstrand echter niet jouw ding dan kun je in het zuiden van de stad naar kleinere strandjes en afgelegen baaitjes. Hier heb je weliswaar niet altijd beschikking tot alle luxe van een stadstrand maar daarentegen krijg je wel een hoop meer privacy. Daarnaast is zo’n afgelegen baaitje een perfecte plek voor snorkelaars. Vergeet dus niet je duikbril mee te nemen.

Benidorm

Mocht je dan een keer echt iets anders willen doen dan raad ik aan dat je het grote strand van Benidorm een bezoekje brengt. De grootste attractie hier is de enorme skyline van hotels die aan de boulevard staan. Het is een indrukwekkend gezicht en een echte aanrader om eens van dichtbij te zien als je in de buurt bent.